שוק רבותי שוק

יצאנו לבקר בשוק של בית שמש המתקיים מידי יום חמישי בחנייה האחורית והקטנה של בניין העיריה וליבנו נחמץ בקרבינו איך מהשוק הישן שהיה ניתן למצוא בו ירקות, סירים מיוחדים לבישול, תבלינים בגדים ושאר מציאות, הפך לשוק קטן ולא אטרקטיבי.

השוק הישן החליף מקומות וצורות, בזמנו נטען כנגדו שאינו ראוי למסחר מאחר ולא קיימים במקום שירותים, בנוסף ריצפת השוק הפילה ופצעה מספר אנשים, ועוד תלונות כאלה ובעיקר אחרות, אך עם כל הטענות והמענות אנו רק יכולים להתגעגע ולהתרפק על השוק ההוא.

מה זה שוק

שוק הוא לא רק מבחר גדול של מוצרים ובזול, כי אם גם מקום מפגש והסתחבקות של התושבים, ישנם אנשים שפשוט מכורים לאווירה של השוק – מכורים לאותה אווירה פשוטה.
אהבת השוק לא פסחה גם על הפוליטיקאים בזמן שאלו עטים עליהם בתקופת הבחירות, כל מי שחפץ בכס ראש הממשלה מתחיל את סיור מערכת הבחירות בשווקים כדוגמת שוק מחנה יהודה בירושלים.
בשוק קיים מבחר עצום של מוצרים החל מפירות וירקות וכלה בקומקום מרוקאי מתאיילנד. אנשים רבים הולכים לשוק מבלי שהם יודעים מה הם הולכים לקנות, ואז הם שבים הביתה עם סלים עמוסים לעייפה מכל טוב, מזיעים אך מרוצים. אך עם המוצרים הזולים פשטה ורווחה לה השמועה על איכות המוצרים הנמוכה של המוצרים בשוק, וכך מוצרי השוק הפכו למשל ולשנינה: “מה זה האוזניות האלו, מהשוק אני קונה אוזניות יותר טובות”.
מושג נוסף שהשתרש בעיקר בקרב המורים והמורות: “למה יש רעש בכיתה, מה זה פה שוק?”

השוק בבית שמש

לא ביקשנו עיר תיירותית משגשגת וגם לא עגלות בשמים, בקשתינו הצנועה היא: תנו לנו שוק, תנו לנו להריח את החברים שלנו מקרוב, לאכול פלאפל בעמידה עם יוסי, לקנות סיר ענק לדגים מחיים, ו-12 גופיות ב-100 שקלים ממשה. אך כיום בבית שמש מתחם השוק הוא קטן, לצורך השוואה קחו את השוק של אשדוד, אני כיליד העיר אשדוד זוכר את השוק של יום רביעי בחנייה של חוף הים, שם אתה יכול למצוא את הכל, ולראות את כולם. לא לחינם זכה השוק באשדוד להפוך את העיר לתיירותית, וזאת עוד בטרם התפתחה העיר למימדים עצומים, עוד לפני למעלה מ-40 שנה כל היישובים סביב אשדוד היו משחרים לפתחה בימי רביעי.

כאן בבית שמש אם חיפשתם ירקות תוכלו לקנות ממבחר חנויות, ואם סתם ככה בא לכם מציאות תוכלו למצוא במקס סטוק, ומוצרים קוסמטיים זולים תוכלו למצור בביוטיקייר, אבל אווירת השוק פגה ונעלמה, שוחחנו עם לא מעט תושבים ותיקים ואלו קוננו במר תסכולם ובצדק למה אין כאן שוק בבית שמש.

רחבת השוק מלוכלכת

ואם לא די בכל מה שכתבנו רחבת השוק הקטנה מוזנחת, אפילו הייתי אומר מוזנחת מאד. בכניסתכם לשוק יקדם את פניכם ביוב עם אבנים שבורות סביבו, והרבה עלים אדומים שנשרו מהעץ שמעליו כאילו העץ אומר אני רוצה לברוח מכאן, אבל איני יכול, לפחות אקשט עם עלי האדומים את הרחבה המוזנחת. תודה עץ יקר. תשאר אנחנו רוצים אותך כאן.

ואם נרחיק מעט לכיוון רחבת השוק נוכל לראות עץ ששורשיו שברו את הלטות סביבו ואת אלו שעדיין לא נשברו הם זכו לפחות להרמה, מקרה די נפוץ בבית שמש. ואם גם נרים את ראשנו ונביט למציאות בעיניים, נוכל לראות המון ליכלוך שהשאיר אחריו השוק, כאילו שלא ידעו בעירייה שהיום היה פה שוק. נמתין למחר מה יכול להיות…

במחשבה שניה ניתן לסלוח לעירייה, הרי בסך הכל מדובר בלילה שאחרי שוק, נמתין לבקר ואגף שפ”ע המסור שלנו ינקה, האמינו לי על האגף הזה תוכלו לסמוך במאת האחוזים, הוא כבר הוכיח את עצמו אפילו לספקנים שביננו, רק חסרים לו כח אדם על מנת שישלים את מלאכתו. הבעיה היא בזמן שהשוק מתקיים מיכלי הדולב נמצאים סמוך לבסטות, והרחבה בשעת הקניות כל כך מלוכלכת עד שיורד כל החשק לבקר בשוק.

סוף דבר

אם כן בקשה אחת היא לנו, לא חסרים כאן בבית שמש שטחים, הבנייה כאן היא מטורפת – שלא לומר מוגזמת, תעצרו אותה שניה, תבחרו איזו חלקת אדמה שתרצו ותבנו לנו שוק, שוק כמו בימים ההם שהיינו ילדים קטנים, ימים בהם הושטנו יד קטנה לעבר אימנו וצעדנו עמה בבטחה לעבר השוק.

אך אולי תם לו עידן השוק, עידן אשר נשאר נחלתם הבלעדית של המבוגרים, עידן של ימי התום שבו חיו בנאי סימון ומואיז הקטן. עידן שירד עליו המסך ופינה את מקומו לקניונים רבי קומות, מסכי טאץ’, וקניות דרך האינטרנט. ומי שבכל זאת רוצה להתרפק על העבר שיסע פעם בשנה לשוק מחנה יהודה או אשדוד, ואנו בבית שמש, בשקט בלאט ננעל את השוק ונחסוך מאיתנו המון ליכלוך, ובעיקר בושות, כי שוק או שעושים אותו טעים עם רוטב או שלא עושים אותו בכלל!!!

השאר תגובה

כתבות אחרונות