סוכה מדפנות עץ או מדפנות ברזל וקירות בד

מה ההבדל בין סוכות של חרדים לבין סוכות במגזר הכללי? והאם כולם סוככים את סוכתם בסכך לנצח? ומה נשאר ממנהג התימנים והאתרוגים גדולים?

יצאנו לצלם סוכות הן במגזר החרדי בבית שמש, והן במגזר הכללי, וניסינו להבין האם קיים שוני בין הסוכות של שני המגזרים? יצאנו לשכונה החרדית חפציבה בבית שמש, וגם לרחוב הרצל בבית שמש המאופיין כרחוב שמאוכלס במשפחות מסורתיות וחילוניות, ונוכחנו לראות שאכן העדפת החרדים היא סוכה מעץ ושל החילוניים והמסורתיים מדפנות ברזל וקירות בד. לא זאת אף זאת המגזר החרדי בונה את סוכתו במרפסת ביתו בזמן שבמגזר הכללי בונים את סוכתם למטה בקרקע הבנין.

השוני בין הבנייה בשכונות חרדיות לשכונות חילוניות

ההבדל מתחיל כבר בראשיתו באופי הבנייה. שהרי הבנייה בשכונות הנמנות על המגזר החרדי שונה בתכלית מהבנייה בשכונות הנמנות על המגזר הכללי הן בגובה הבניינים והן במרפסות. החרדים דואגים לכך שתהיה להם “מרפסת סוכה” (מרפסת תחת כיפת השמים) בביתם, אחרת הם לא ירכשו את הבית, ולכן הקבלנים דואגים לבנות מלכתחילה את המרפסות בצורה מדורגת, אך גם לדירוג יש גבול ולכן כמעט ולא תמצאו בניין המאוכלס במשפחות חרדיות בן 17 קומות. נכון, לא רק בגלל הסוכות, אלא גם בגלל השבת, מספיק ששבת אחת מעלית השבת לא תפעל וקיבלתם קטסטרופה בקנה מידה עולמי. אם כן החרדים בונים את סוכתם ממש במרפסת שבביתם, למטה? לא בא בחשבון, להעביר כבל חשמלי, מים לנטילת ידיים, לשנע את האוכל מלמעלה למטה, ולהתנגש במדרגות במגש של משפחת רבינוביץ’ ובמגשים של עוד 14 משפחות שהם בדיוק כמוך…. לא נעים, תוסיפו לכך את העובדה שהם גם ישנים בסוכה וקיבלתם סלט פיג’מה אחד גדול.

מנגד בשכונות החילוניות אין מרפסת סוכה, ולא רק בבניינים הגבוהים כי אם גם בבניינים בני 4 קומות, ולכן הם בונים את סוכתם למטה, אל תדאגו יש מקום לכולם, הרי לא כולם בונים סוכה. והשוני העיקרי הוא שהחילוניים והמסורתיים בונים סוכה עם דפנות ברזל, וקירות הסוכה הם מבד או יוטה, כך שהקישוטים המעטרים את הקירות מודבקים לבד בסקוטש או בדבק דו צדדי, והחרדים בונים את סוכתם עם דפנות מעץ ועליהם בד לבן, כך שהקישוטים נחים להם על דפנות הסוכה בעזרת נעצים (לבנים).

סוכות מדפנות ברזל וקירות בד במגזר הכללי

אם כן איזו סוכה כדאי לבנות מעץ או מבד?

המלצתינו היא על סוכה בעלת דפנות עץ, מחד גיסא היא יותר יקרה מאשר סוכת בד, וגם הטירחה לבנות אולי קצת יותר גדולה, אך מאידך גיסא היא יותר מוצלת שכן השמש חודרת דרך הבד ולא דרך העץ, וביום סוכות כידוע השמש ממש קופחת על הסוכות, אך אם חשבתם שרק ביום סוכה מדפנות עץ עדיפה על סוכת בד, אני מציע שתחשבו על הצליליות שלכם המשתקפות מבעד לבד בלילה, כל עם ישראל יודע כמה אנשים ממלאים את סוכתכם ואיזה תנועות אתם עושים בכל רגע נתון, אז אם גם לפרטיות שלכם יש משקל, ואתם לא חברים של החום תבנו סוכה מדפנות עץ. מה גם שסוכת ברזל עם בד נזקקת להקפת שלשה סרטי לבוד שזה לכשלעצמו סיפור לא קטן.

מבט כללי על בית שמש – סוכות תשפ"א

סכך לנצח או ענפים?

רובם ככולם משתמשים היום בסכך לנצח, אך יש כאלו המקפידים על הסכך הישן והטוב “ענפי עצים”, זה לא כל כך מומלץ, משום שאתם יכולים למצוא את הצלחת שלכם עם עלים (ואני לא מתכוון לעלי דפנה), סכך זה גם מזמין איתו אושפיזין מעופפים שלא בהכרח רצויים, ועוד לא דיברנו על הטירחה שבדבר בכל שנה מחדש להשיג עצים, מה גם שזה סיפור לא זול בכלל, מנגד הסכך לנצח מחזיק מעמד כמה שנים, אם דואגים לפרק את הסוכה אחרי שמחת תורה לפני היורה ולא בליל פורים אחרי המלקוש.

סכך
נערים גוררים ענפים לסכך

אז דיברנו על הסוכה, אך מה עם עדת התימנים? האם גם היום ישנם כאלו שקונים לולב ואתרוג גדולים עם ים ירוק של הדסים? אז בדקנו ומצאנו את חברינו היקר יוסי גמליאל בדרכו לבית הכנסת עם לולב אשר אורגו 2.6 מטר, אתרוג במשקל 4 קילו, ולא פחות מחמישים הדסים.

אם כן המנהגים שונים מעדה לעדה וממגזר אחד למשנהו, באמת שלא משנה ממה בונים את הסוכה, ומהו אורכו של הלולב מטר או 2.5 מטר העיקר שיהיה לכולכם חג סוכות שמח, מאחלים חדשות בית שמש – רווח הפקות.

יוסי גמליאל וארבעת המינים, הולך על גדול.

כתבות אחרונות

צביון העיר בית שמש

כיצד תקרא ותשווק השכונה החדשה הסמוכה לרמת אברהם? רמתיים, או רמת אברהם? | גדולי רבני