התקציב בבית שמש הוא כאב הראש של עליזה בלוך

פירסום ראשון: מה היה בשבוע שעבר בועדת הכספים? מהו סלע המחלוקת שעל פיו יקום או יפול התקציב? מה כתוב בספר התקציב 2021? כיצד יצביעו היום בהנהלת העיר? ומה הם האפשרויות העומדות בפני ראש העיר ד”ר עליזה בלוך רגע לפני שהכל קורס לה בידיים?

שוב תקציב עיריית בית שמש עומד על הפרק, ושוב התככים בין המפלגות צפים והופכים לשחקן משמועתי שלא לדבר על התככים בתוך המפלגות עצמם.

אז על מה בעצם הויכוח? הכי קל לומר שכל מפלגה מראה שרירים ומושכת לכיוון שלה, אך ככל שנכנסנו לעובי הקורה הבנו שלא כך הם פני הדברים, ותיכף תבינו דבר דבור על אופניו.

אז קודם כל ולפני הכל נאמר שהפעם זו מחלוקת על צביונה של העיר בית שמש. לאחר שהחרדים בעיר כובשים מעוז אחר מעוז, שכונות חרדיות קמות ונבנות להם בקצב מסחרר (כבר אמרנו שאבוטבול ומונטג לא עזבו לפני שיצרו פרדס שפירותיו משקים אותו), החרדים מרגישים שהם שולטים בעיר, ולכן אחרי כל הקיפוח בתרבות שהם חוו בשנתיים האחרונות הם לא מתביישים לבקש את מה שמגיע להם בזכות.

חבר מועצה אחר סיפר לנו כי ראש העיר מקדמת בתקציב 2021 את ענייניה והשקפותיה, למשל אם נסתכל בספר התקציב נוכל לראות כי בשנת 2020 הוקצה לקידום מעמד האשה 70,000 שקלים והשנה הקצו 120,000 שקלים, עלייה של למעלה מ-70%.

אז לפני שנכנס לפרטים המצויים בספר התקציב נחזור ליום חמישי האחרון לועדת הכספים. ונדלג הישר לתברים (5 מיליון) ולתקציב הכיתות (כ-6.5 מיליון) לאן בדיוק הולכים הכספים הללו?

חברי הועדה ניסו לשאול שאלות אך לא קיבלו תשובות, למשל הם שאלו על תב”ר 1094 האם מדובר בגני ילדים שהוקצו והיכן הם ממוקמים? ס’ ענתה: “איני יודעת”, ובין רגע התב”ר ירד מסדר היום.

גם תב”ר 1095 לא היה ברור, יו”ר הועדה סגרה”ע רינה הולנדר פנתה מספר פעמים לגזברות על מנת לדעת למי שייכים המנ”דים ולא קיבלה תשובה. המשנה לראש העיר סילברסטין שאל האם המנ”דים מיועדים לבתי ספר או בתי כנסת? ס’ ענתה יתכן והם לא שייכים לא לבתי כנסת ולא לבתי ספר אלא לצרכים אחרים. מה זה צרכים אחרים? כאילו מדובר פה בסוד כמוס, איך חברי הועדה יכולים לדון במשהו שאין לאף אחד מושג ירוק על מה מדובר, ומי שכן יודע ממלא פיו מים? זאת בהחלט שערוריה וגם התב”ר הזה ירד מהסד”כ.

אז על מה ידונו? לגזבר העירייה – אריה ברדוגו – פתרונים. הבעיה היא שמר ברדוגו לא התייצב לדיון ועל כן בקול דרמה גבוהה הועדה החליטה לא לקיים דיון כפי שחשפנו בלעדית בשבוע שעבר.

אם כן לא כפי שפורסם באחד מכלי התקשורת בעיר כי כולם הצביעו נגד אלא לא התקיים כלל דיון שזה אומר שהדיון לא יכול לעבור בכלל למליאה. אם היו מצביעים נגד, הדיון יכול היה לעבור למליאה.

וכעת נעבור לעלעל בריפרוף בספר התקציב. שכר לשכת הדובר בפועל בשנת 2019 עמד על 181,100 שקלים, בשנת 2020 התקציב כבר עמד ע”ס 274 אלף שקלים וב-2021 דורשים 372 אלף עלייה של 35% וזהו רק שכר הדוברים, ללא הוצאות נלוות. אנו רק נאמר שרוב המידע שאנו מקבלים לא מגיע מלשכת הדובר, ביום טוב אנו מקבלים שתי הודעות.

נשאר בלשכת הדובר ונראה שיש שורה בתקציב שנקראת “פרסומים מיוחדים”, בשנת 2020 התקציב עמד על 30,000 אלף והשנה התקציב עומד על 100,000, עלייה של למעלה מ-230% על מה ולמה? איזה דברים מיוחדים לשכת הדובר מפרסמת? אני מסכים בחפץ לב להתפשר על פרסומים רגילים. ואם נדבר על הסברה – קבלנות, שם קיימת עלייה של יותר מ-50%.

רק נחדד שהבעיה בדוברות היא לא בעיה תקציבית, אלא בעיה מבנית, צריכים לשנות שם גישה וקיבוע מחשבתי, העולם זז קדימה ועם העתק הדבק יומי שמורה כמה חולי קורונה נתווספו היום, זאת לא דוברות.

ואם רציתם לדעת מה קורה בעיר, אל תחפשו באתר העירייה, האתר הוא מיושן, ולא מעודכן. כמה כבר עולה להעסיק ילד בן 12 שיבנה אתר באלמנטור, ותלמידה בת 14 שתשב עליו כמה שעות ביום כדי לעדכן למשל שהרב ספקטור הוא לא רבה של גבעת שרת, אלא הוא נפטר למעלה מעשור. אגב אם תכתבו בחיפוש באתר העירייה “ספקטור” או “גבעת שרת” לא תגיעו לשום מקום, (יש באתר בעיית חיפוש חמורה) תצטרכו לרשום בגוגל “עיריית בית שמש רב גבעת שרת” ואז תגיעו לבדיחה.

נעבור לאגף האהוב עלי ‘שפ”ע’, על טאוט רחובות העירייה מבקשת 20,000,000 שקלים, דהיינו תוספת של 6,000,000 מיליון. בא נקווה שהעיר תהיה יותר נקייה. לפינוי האשפה העירייה דורשת תוספת של 8 מיליון, אם נקח בחשבון שבשנתיים האחרונות נבנו שכונות חדשות בעיר התוספת סבירה ועל כך אין לנו שום תלונות.

אבל שימו לב לשורה מוזרה, על תמרורים ושלטים תקציב העירייה לשנת 2020 עמד על 35,000 שקלים והשנה על 300,000 שקלים עלייה של למעלה מ-750% תמוה אה? ויותר תמוה שעל סימון כבישים תקציב השנה שעברה עמד על 600,000 שקלים והשנה על 0. אך אלו לא הדברים היחידים שתמוהים בספר התקציב, תקציב המים למשל על גינות ציבוריות עמד על מיליון וכעת מבקשים להעמיד את התקציב על 3 מיליון.

אבל ברשותכם נדלג על הכל (אל דאגה בשאר הדברים נדון בפעם אחרת) וניגע בסלע המחלוקת “יחסי חרדיים – חילוניים”. המחלוקת היא לא על כך שבשנת 2019 העירייה הוציאה על שכר מנהלה בחינוך החרדי 108,600 וב-2020 200 שקלים בלבד, אלא המחלוקת היא על אפליית המגזר החרדי בכל מה שקשור לתרבות.

אנו לא נדבר על כל מה שקורה בתרבות, על כך נצטרך לייחד כתבה נפרדת, רק נאמר שלמרות שמעל 75% מתלמידי בית שמש נמנים על המגזר החרדי, פרט חשוב זה לא בא לידי ביטוי כשמארגנים אירועי תרבות לילדי בית שמש.

ומנגד יש תקציבים שמקדמים אג’נדות מסויימות אשר מיטיבים עם מגזרים מסויימים, כך נוכל לראות כי שכ”ד על חיילות עולה לנו 100,000 שקלים בשנה, 100% יותר משנה שעברה. העצמת נוער 100 אלף, היועץ מקבל עוד 100 אלף, רוב הנוער הוא חרדי, האם התקציב ילך לפחות בחציו למגזר החרדי? האם לנוער החרדי לא מגיע העצמה?

בית התרבות יעלה לנו השנה 2,000,000 במקרה שתקציב 2021 יאושר. לחרדים אמרו, אולי ניתן לכם את האולם לכמה ימים בשנה.

ואם דיברנו על קידום אג’נדות נוכל לראות כי מרכז להב”ה – בית שמש, שם לו למטרה את צמצום הפערים הדיגיטליים בחברה הישראלית, בין היתר הוא נותן הכשרה במחשבים לילדים, לרוב הנוער החרדי בבית שמש אין מחשב ואינו זקוק להכשרה, אז מי נהנה מהשירותים הללו? ניחשתם נכון.

אז על כמה עמד תקציב להב”ה לשנת 2020 ועל כמה הוא יעמוד השנה? אם כן בשנה שעברה תקציב המרכז, ציוד המשרדי, פרסום, וחומרים עמד על 66,500, והשנה על מעל 790,000 שקל, החרדים זועמים!

נגענו רק באפס קצהו של התקציב, לדעת רבים מחברי מועצת העיר התקציב הנוכחי הוא יותר משערורייתי וכך מרגישות הסיעות החרדיות המונות 12 חברים שזה למעשה רוב הקואליציה.

באופן תיאורטי חברי הסיעות החרדיות יכולים לומר לראש העיר או שתחלקי את העוגה לפי מפתח המנדטים או שנגיד לידידנו דרעי שימנה בבית שמש ועדה קרואה. האם זה נכון? כן ולא. עכשיו נתחיל קצת לדבר פוליטיקה כמה אצבעות בטוחות יש לראש העיר?

ראשית כל יש את סיעת ‘עיר מאוחדת’ המונה שני חברים, זאת סיעתה של ראש העיר וכבר יש לה שתי אצבעות בטוחות לתקציב. אחריה סיעת יהדות התורה – הסיעה הגדולה בעיר – המונה 8 חברים, הסיעה הזו מפוצלת לשתי מפלגות 4 אגודת ישראל ו-4 דגל התורה, ולכל מפלגה אינטרסים שונים. דגל התורה מייחלת ומקווה שראש העיר תתקפל ותשנה את התקציב הנוכחי, ואילו באגודת ישראל הדעות חלוקות ורובם נוטים להצביע נגד התקציב מלבד ארנרייך, אמנם חבר מועצת העיר ישעייה וייסמן בהיותו מבקר לא יכול להצביע אך קולו לא הולך לפח, ולהצבעה שיצביעו רוב סיעתו יתווסף קול נוסף. אז אם כן עד עכשיו יש לראש העיר 3 קולות.

נעבור לסיעת הליכוד, זה זמן רב שהליכוד וראש העיר נמצאים בסיכסוך גלוי, קשה להאמין שהליכוד יאשרו את התקציב, אך יתכן שבתנאים מסויימים הם יאשרו את התקציב, ועל התנאים המסויימים תיכף נדבר, אם ראש העיר עליזה בלוך מחפשת קולות בטוחים לא משם תבוא הישועה.

ומה עם סיעת הבית היהודי? בזמן האחרון אנו רואים יותר ויותר את סגנית ראש העיר רינה הולנדר מתקרבת לליכוד, ומתאמת איתם עמדות, הבעיה היא שיש לה אופוזיציה מבית, סיעת הבית היהודי מונה 3 מנדטים, כששניים מהם מנדלסון וגוטמן נוהגים כסיעה בתוך סיעה, ראש העיר יכולה להגדיל להם את התקציב והם ללא שום בעיה יכולים להוות לראש העיר משענת, אם כי הם לא נוטים לייחס להבטחותיה אמינות גבוהה במיוחד.

ומה עם סיעת בני תורה? (כן אני יודע דילגתי על ש”ס בכוונה תיכף תבינו הכל) זו סיעה המונה חבר מועצה אחד – הרב מלאכי כי טוב – הנמנה על הפלג הירושלמי, בעל עקרונות ברזל, עוד 200 אלף או פחות 200 אלף לא משחקים אצלו תפקיד, הוא מחוייב רק לדבר אחד שאותו לא ניתן לקנות בכסף וזו אידיאולוגייה ברורה: ‘האם התקציב טוב לחרדים או לא?’

אם כן האם הגיעה העת שהחרדים יתאחדו ויבקשו את מה שמגיע להם בזכות? אחד מחברי המועצה אמר לנו זו העת, עד היום בלשכת ראש העיר היה את רמ”ט ראש העיר יוחנן מאלי שהיה בשבילנו כמו ראש עיר ואיתו הגענו להבנות, לאחר פרישתו אנו צריכים להתחיל לכתוב את כל ההסכם הקואליציוני מחדש, עזיבתו מלשכת ראש העיר לא טובה ליהודים.

אם כן נעשה ספירת מלאי קצרה והרי לנו החרדים מצד אחד 11, לא כולל ארנרייך, והסיעות הציוניות מאידך המונות 10, עם ארנרייך, ואין תקציב. אלא שכאן נכנסת לתמונה שחקנית המפתח והיא סיעת ש”ס שלא קיבלה תפקידים בכירים, ונכנסה לקואליצייה אחרונה ומושפלת, (לא מושפלת כמו דגל התורה). אם כן האם לא הגיעה עת נקם?

התשובה היא יותר מסובכת ממה שנדמה לכם, משום שבש”ס אין ראש. ישראל רמתי מספר 1 אך בפועל מי שקיבל את המשנה לראש העיר הוא איציק אלמליח, מצד שני במבחן הדומיננטיות יגאל חדד לוקח את מדליית הזהב, הוא שועל פוליטי לא קטן, עם ותק של 12 שנים בפוליטיקה, ומשקלו הסגולי במפלגה הוא הגבוה מבין השלושה. אך מאחר והוא מבקר, הוא מנוע מלהצביע. לבינתיים שלושת חברי סיעת ש”ס משאירים את הקלפים הכי קרוב לחזה, ובמקביל פוזלים לצדדים לראות מה חבריהם משאר הסיעות יעשו, תוסיפו לכך את העובדה שהם אינם מתואמים בינהם והרי לכם חידה קלאסית. מי שכן יכול להשליט שם סדר הוא חה”כ חיים ביטון הרב משה אבוטבול או אריה דרעי בכבודו ובעצמו.

אז מה יהיה? התשובה פשוטה, ראש העיר צריכה לשנות את התקציב הנוכחי ולבחור לעצמה איזה קואליצייה שהיא רוצה, הדרך הקלה מבחינתה היא ללכת עם החרדים, לתת להם את מה שמגיע להם בזכות, ולהשליך הצידה את אלו שמיררו את חייה בחצי שנה האחרונה, וכך תהיה לה קואליצייה קטנה אך יציבה. הזיכרון החרדי יעמוד לימינה בעוד שנתיים וחצי, אך הציבור הציוני לא יסלח ולא ישכח לה את זה לעולם.

מצד שני היא יכולה לתגמל את התנועות הציוניות שבחרו בה, לתת לליכוד את כל מה שליבו חפץ ואף יותר מכך (כעת נגענו בתנאים המסויימים), לתת גם לש”ס נתח משמעותי והרי לה קואליצייה קטנה ויציבה של 12 חברים, אך אם היא תנהג כך היא תאלץ בעוד שנתיים וחצי להיפרד מכס ראש העיר ותשאיר להיסטורייה לשפוט את כישוריה הפוליטיים.

ישנה דרך שלישית לתגמל את כולם על חשבון האג’נדות שלה, להמשיך לאכול מרור עד לסוף הקדנציה, ולנפנף לכולם שיש בבית שמש קואליציה מקיר לקיר. בנוסף לויתור האידיאולוגי וההתקפלות המשפילה היא תיאלץ להיפתר מכס ראש העיר בעוד שנתיים וחצי.

ישנה דרך רביעית והיא לדעתי הטובה ביותר, לעשות רישאפל לפטר את כולם מתפקידם ולחלק מחדש את העוגה, לתת את תיק התרבות (סלע המחלוקת) לנציג חרדי על מנת ליצור אפלייה מתקנת לאותו ציבור שזכה למעט תרבות יחסית למה שזכה הציבור הכללי למרות ש75% מילדי בית שמש הם חרדיים, וכך כולם ישארו בקואליצייה, עייפים אך מרוצים.

לבינתיים חברי מועצת העיר בעצמם לא יודעים כיצד הם יצביעו, הם ממתינים לספר התקציב המשופר מזה שנמסר להם לאחרונה. ראש העיר תמצמץ קצת, והם יקרצו קצת, ויצביעו בעד.

אין יותר טוב מלסיים את הכתבה במשפט שאמר לנו חבר מועצה, מה זה משנה מה כתוב בספר התקציב, וכי מה שהיה כתוב בספר התקציב של שנה שעברה קיבלנו? לא!!!!

תגובה אחת

השאר תגובה

כתבות אחרונות

צביון העיר בית שמש

כיצד תקרא ותשווק השכונה החדשה הסמוכה לרמת אברהם? רמתיים, או רמת אברהם? | גדולי רבני