אגף חירום ובטחון – בית שמש

בכל מקום אתם רואים אותם, בעת שיגרה: הם שומרים על בתי הספר, מסיירים בין הגנים, מאבטחים את בניין ומתקני העירייה. ובעת חירום הם מתרוצצים משריפה לשריפה ומאימון אחד למשנהו, ערוכים לרעידות אדמה וגם לנפילות טילים, הם הכינו לעירייה “בור” המכונה מרכז ההפעלה על מנת לאפשר לעירייה להמשיך ולנהל את העיר.

ערכנו סיור במקום ושמענו סקירה מקיפה מראש אגף חירום ובטחון צחי אלימלך ומיו”ר ועדת פס”ח חבר מועצת העיר יוסי גולדהירש. כל זאת ועוד בכתבה שלפניכם. ערכנו אותה בצורה מקיפה ומיוחדת, מלווה בתמונות לרגל 5 שנים להקמת אגף חירום ובטחון בבית שמש.

לרגל מלאת 5 שנים לבניית אגף חירום ובטחון בעיר בית שמש, מנהל האגף מר צחי אלימלך הזמין אותנו לסקירה על פעולו של האגף, ואף התרשמנו מקרוב מהציוד של האגף וממבנה של מרכז ההפעלה (עירייה שלימה בפורמט כיס במתחת לאדמה בעיתות חירום).

איך הכל התחיל?

ראש האגף צחי אלימלך מספר לנו, כי לפני 5 שנים הוא פנה למשרדי הממשלה וביקש מהם להכשיר מתנדבים, בכל קורס ישנם חמשה עשר איש, אך לא היה עדיין תקציב עבור עיריית בית שמש. צחי הגה רעיון ואמר אני עושה אתכם עסקה, כל קורס שמתבטל בכל עיר שלא תהיה תעבירו אותו לבית שמש וכך התקיים בבית שמש 3 קורסים שהכשירו בסביבות 50 אנשים. כיום קיימים כבר 250 מתנדבים וחמשה קב”טים.

לאחר מכן צחי אלימלך כמו צחי אלימלך אמר להם אני חייב שני נגררים, אמרו לו איך אתה מבקש דבר כזה, ענה להם כי איפה אני ישנע לעבר החפ”ק את הגנרטור, על איזה גנרטור אתה מדבר? על הגנרטור שאתם תביאו לי עם הנגררים ענה להם צחי. איך אפשר לסרב לאדם כזה?

צחי אלימלך גם יודע לקצר תהליכים, למשל הפרוצדורה לרישום שומר בבית הספר אורכת כ-4 חודשים אך אודות לקשריו הטובים של צחי אלימלך עם משטרת ישראל הפרוצדורה ארכה כ-3 שבועות בלבד, וכך קם לו בבית שמש אגף חירום ובטחון.

תפקידי האגף

מה בעצם האגף הזה עושה? האם הוא מתפקד רק בעת חירום או גם בימי שיגרה?

אז ראשית נאמר שבימי שיגרה האגף משמש כזרוע הביצועית של ראש העיר ומנכ”ל העירייה, הוא מאבטח את מוסדות החינוך, המקלטים הציבוריים, בניין העירייה ומתקניו.

כמו כן האגף עורך סיורים בין גני הילדים שם לא מוצב שומר. בנוסף האגף מאבטח את אירועי העירייה, ומפעיל שמירה על כל אחד מעובדי העירייה שמאויים עקב עבודתו. וכן לא תאמינו האגף נותן ליווי לעסקים החל משלב הגשת הבקשה ועד לשלב פתיחת העסק. עד כאן ציינו את חלקו העיקרי של האגף בימי שיגרה, ומה קורה בעיתות חירום?

האגף מכשיר מבנים כגון בתי ספר ומתנ”סים ל”נוהל 24″ קרי: בית שמש נחשבת לעיר קולטת (לא מאויימת מפני טילים), ובעת פינוי ישובים מכל סיבה שלא תהיה בית שמש ערוכה לקלוט את התושבים המפונים שמחוץ לבית שמש בכל אחד מ-19 המבנים שהוכשרו לכך, ואלו ישמשו כבית מלון. על פי החוק העיר בית שמש מחוייבת לקלוט כמות תושבים השווה ל-4% ממניין תושבי בית שמש, וצה”ל אחראי על כל ענייני הקליטה והלוגיסטיקה.

כמובן שהאגף ערוך לקלוט גם תושבים מבית שמש בעת פינוי, כל היה לפני כשנתיים, בשעת צהריים התרחשה שריפה ברמת בית שמש א’, שני רחובות פונו, חלק ממהורים כלל לא היו בבית מפני שנסעו לאסוף את ילדיהם מבית הספר, והשאירו את הקטנים בבית, הגישה לרחובות נסגרה, וכך נוצרה מציאות מורכבת שאגף חו”ב פינה את הילדים הקטנים למתנ”ס גוונים בזמן שהוריהם צובאים על כניסת הרחוב.

בנוסף האגף אחראי על סינכרון כל גורמי החירום בעת אסון והעברת תמונה בזמן אמת להנהלת העירייה.

מה קורה כשמישהו נתקע במעלית? עליו להתקשר למכבי אש, האגף לא עוסק בעניינים כאלו, אך כאשר ישנה הפסקת חשמל ומישהו מונשם וזקוק לחשמל, האגף יגיע אליו מיידית ויספק לו גנרטור.

זכור לנו האסון שארע לפני מספר שבועות במירון, יו”ר ועדת פס”ח חמה”ע יוסי גולדהירש היה במירון בעת האסון ודיווח לראש האגף צחי בזמן אמת על האסון, לאחר התייעצות עם גולדהירש שדיווח כי ישנם הרוגים מבית שמש, החליט ראש האגף צחי אלימלך בשעה 2:00 בלילה להקים חפ”ק בבית שמש. להזכירכם יצאו מבית שמש 250 אוטובוסים בתוך 12 שעות והיה צורך להקים מחסומים, גם כאן אגף חו”ב נטל חלק.

האגף מתדרך את שומרי בית הספר ואת מתנדבי האגף. ובכדי להיות ערוכים למקרי חירום הוא כמובן מאמן את עובדיו, וכתגובה מיידית לאירוע הוא שולח את אחד הפקחים שסוקר את האירוע ונותן מענה ראשוני. לאחר מכן ניתן מענה משלים עד שמסתיים האירוע, ולאחר מכן אגף הרווחה בעירייה מטפל בתושבים הזקוקים לטיפול נפשי עקב האירוע.

ועדות באגף.

באגף ישנם מספר 5 ועדות.

א. ועדת אכיפה עירונית – בראשה עומדת ראש העיר עליזה בלוך. הועדה הזו היא תחליף לשיטור עירוני שלא קיים בעיר בית שמש.

ב. ועדת בטיחות – זו ועדה מקצועית, בראשה עומד מנכ”ל העירייה איתמר ברטוב.

ג. ועדת חירום ובטחון – שבראשה עומד חנה”ע אלי פרץ.

ד. ועדת מל”ח (משק לשעת חירום) – בראשה עומדת ראש העיר עליזה בלוך.

ה. ועדת פס”ח (פינוי, סעד, חללים) – זו ועדת משנה לועדת מל”ח, בראשה עומד חמה”ע יוסי גולדהירש, לועדה הזו ישנם שלשה חברים נוספים: סגן, מרכז, ומזכיר. הועדה הזו מרכזת את התושבים המפונים מבית שמש החוצה, למשל בעת רעידת אדמה. ופינוי חללים מתבצע בתא”ח (תחנת איסוף חללים) מרחבית באזור מגרש הכדורגל בצפון בית שמש, פס”ח הארצי מגיע עם מכולות קירור, ושם מרכזים את המידע ואת העוסי”ם וכל מה שנצרך.

אמור מעתה בזמן שיגרה משרד הפנים ממנה את חברי מועצת העיר לנהל את העיר, אך בשעת חירום ראש רח”ל (רשות חירום לאומית) שיושב במשרד ראש הממשלה הוא ממנה את חברי ועדת מל”ח לנהל את העיר.

הבור של העירייה

האגף מאפשר לעירייה להמשיך להתנהל גם בעת מלחמה ועל כן הוקם מרכז ההפעלה שנמצא 2 קומות מתחת לפני האדמה, מתחת לבית המשפט. שם גם העירייה ניהלה את חפ”ק הקורונה ע”י איציק קניזו.

ירדנו לשם לסיור, ראינו את החדרים, לדוגמה לשכת ראש העיר מצטמצמת לשני חדרים קטנים, כאשר בחדר החיצוני יושב מנכ”ל העירייה ובחדר הפנימי יושב ראש העיר.

אולם רחב ידיים ייחדו למוקד 106 עם הרבה מסכי פלזמה גדולים הממלאים את כל הקיר.

לאחר שסיימנו את המפגש עם מנהל האגף צחי אלימלך וממונה האגף יוסי גולהירש ישבו צחי אלימלך וסגנו יהודה בן הרוש עם קצינים במשטרה, ניצב משנה שלומי בכר, סנ”צ ישראל גאלי ורפ”ק בועז ניב.

עד כאן הסקירה הנרחבת של אגף חירום ובטחון.

השאר תגובה

כתבות אחרונות